Για νέους, μπερδεμένους, παλιμπαιδίζοντες, κατα φαντασίαν ώριμους και ξερόλες, όπως εγώ.
. . . . .
Ναι, αποσιωπητικά! Τι σόι γυναίκα θα ήμουν χωρίς αποσιωπητικά??

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Παραλήρημα μοδάτου nerd, παρακαλώ κατανοήστε

Και ήρθε η ώρα να μιλήσω για αυτό που μου έχει πάρει τα μυαλά και με βοήθησε να μην τα χάσω εντελώς όταν έμεινα κανα 2μηνο δίχως ιντερνετ.
Μια αγάπη πρόσφατη, που στο 90% θα σας πρήξει τα παπάρια, αλλά αγαπητέ Ένα στους δέκα, θα μ'ευχαριστήσεις που αυτή τη στιγμή σου δείχνω το δρόμο για το πιο συναρπαστικό βιβλίο φαντασίας που βγήκε ποτέ.
Παπάρια, ήδη θα το ξέρεις, θα το χεις διαβάσει, θα το χεις παίξει σε κονσόλα και σε επιτραπέζιο και θα γελάς αυτάρεσκα. Έστω!

   Ομιλώ φυσικά για τη Φωτιά του Τραγουδιού και του Πάγου....όχι, Τον Πάγο της Φωτιάς και του Τραγουδιού....οχι, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ. (τα τα ΤΑ τα, τα τα ΤΑ τα....καλα, σταματώ)

   4 χρόνια πριν, που επληροφορήθην για την ύπαρξη του βιβλίου, πήγα σε ένα fellow fantasy βιβλιοπωλείο, όπου και μου είπαν οτι δεν είχε μεταφραστεί στα ελληνικά.
Ασυζητητί έκανα μεταβολή, καθώς τότε δεν είχαν περάσει απο τη ζωή μου το σύνολο του series evolution, αποτελούμενο απο εκατοντάδες επεισόδια  Sex and the City, Lost,  Friends, Southpark, Desperate Housewives, Weeds, Tudors, Family Guy, Big Bank Theory, American Dad και όσων ξεχνώ.
Αφού λοιπόν έκανα και την A junior μου στην αγγλική λογοτεχνία με τα χιλιοδιαβασμένα Χάρι Πότερ (όχι οτι είναι έυκολα) και κανα κλασσικό, άρχισα να νιώθω πιο άνετη με την αγγλική.
Μέχρι τότε, το βιβλίο παρέμενε στις λίστες μου, περνώντας απο λίστα σε λίστα ανα τα χρόνια, χωρίς να νιώθω έτοιμη να το αρχίσω στο πρωτότυπο. Άμα δεν ξέρεις καλά τη γλώσσα, χάνεις όλη την πλοκή!
Ε, και μετά έμαθα οτι βγαίνει σε σειρά κι οτι ουουουου, έχει βγεί εδώ και κανα-δυο χρόνια στα ελληνικά! Έτρεξα, το πήρα, άρχισε κι η σειρά, κι απο τότε βούλιαξα....



Μέχρι εδώ θα έχουν φτάσει μόνον οι ολίγον φαν, οπότε θα ανοιχτώ. Δεν έχω και πολύ κόσμο να μιλήσω για τις συγκινήσεις που μου δίνει το βιβλίο, και ομολογουμένως είναι οι πιο έντονες που έχω ζήσει σε ανάγνωσμα. Μου αρέσουν τα βιβλία φαντασίας, με εξιτάρουν ιδιαίτερα και έχω διαβάσει μια μεγάλη -για τον κοινό άνθρωπο- ή μικρή -για τον nerd- γκάμα του συγκεκριμένου είδους.
Το game of thrones, όπως πάει μόνη της η γλώσσα, τίτλος της σειράς και του 1ου τόμου, είναι το πιο συναρπαστικό, το πιο ρεαλιστικό, το πιο βαθύ σε ανάλυση χαρακτήρων, το πιο ανατρεπτικό και ιδιοφυές.

   Κρίνοντας οτι όποιος έχει φτάσει μέχρι εδώ ξέρει λίγο περι τίνος ομιλώ πια, θα συνεχίσω εκφράζοντας τον ενθουσιασμό που νιώθω όταν βλέπω τον νο1 αγαπημένο χαρακτήρα του βιβλίου. Τον χαρακτήρα που κοντεύει να με κάνει να αυνανίζομαι για πάρτη του τα βράδια, τον νάνο Tύριον .
Δε χρειάζεται να πω γιατί όλοι λατρεύουν τον Τύριον, ή πως γίνεται να είναι τόσο γοητευτικός ένας νάνος.
Θα παραθέσω μόνο κάτι που έχει πει για την καριόλα βασσίλισα αδερφή του:
"When I was twelve, I milked my eel into a pot of turtle stew. I flogged the one-eyed snake, I skinned my sausage, I made the bald man cry into the turtle stew...which I do believe my sister ate, at least I hoped she did."

   Όχι οτι ο ηθοποιός Peter Dinklage διαχωρίζεται απο τις φαντασιώσεις μου. Βλέπω τέτοια  θελκτική αύρα γύρω απο αυτόν τον άνρθωπο, που δεν μπορώ να το σοβαρέψω άλλο, γι'αυτό θα σας το πω στα γκαβλιάρικα: μπροστά σε τέτοιο συνδυασμό αρετής και γοητείας, νιώθω να ερωτικό σκίρτημα που μόνο μια ξελιγωμένη έφηβη, λίγο σιτεμένη θα ένιωθε. Δείτε γιατί:



   Eίναι τόσο άνετος με όλους αυτούς που σκύβουν απο πάνω του, τόσο μετριόφρων στις ευχαριστίες, καθώς είναι απο τους ελάχιστους που αποτίει τιμές και στους συναγωνιζόμενους, τόσο ντροπαλός κι αστείος στη γριμάτσα του όταν ακούει το όνομά του ή όταν μιλάει για τον σκύλο του αντί να ευχαριστήσει το Θεό που τον έφτιαξε τόσο γαμάτο, όπως κάνουν τα ΤζάστινΜπιμπερΤζουλιαΡομπερςσκούληκα, και τόσο ερωτευμένος με την όμορφη γυναίκα του, που αδυνατώ να μην δω έναν άντρα μέσα σ'αυτό το παιδικό κοστούμι.

   Μετά απο αρκετές χιλιάδες σελίδες, γύρω στις 5.500 δηλαδή, ήθελα να λέω οτι έχω ψιλοεντρυφήσει. Και σίγουρα πορωθεί. Η πόρωσή μου αποδεικνύεται εδώ και τώρα με το εξής:
Είμαι πολύ περήφανη λέμε.

Για το "εντρυφήσει" όμως....Ήταν μέχρι που μπήκα στα σαιτ των μυημένων και τα έχασα.
 Απαντήσεις σε ερωτήσεις που εγώ θα έλεγα "Πφ! Ποιός το έκανε αυτό? Μα αυτός! Τελεία.", στα σαιτ έβλεπα οτι όχι μόνο ήμουν λάθος, όχι μόνο μου είχαν καρακαταξεφύγει λεπτομέρειες και σημεία που για λίγο εκπαιδευμένο μάτι κάναν ΚΡΑ, αλλά οτι ο συγγραφέας κάνει ολόκληρο παιχνίδι με τους αναγνώστες. Ένα παιχνίδι, όχι του Στέματος, αλλά μικρών λεπτομερειών που υποδεικνύουν -ίιισως- μια πορεία.
    Λεπτομέρειες όπως ο συνδυασμός μιας αυθόρμητης σκέψης που όλοι περνάνε στο ντούκου, με μια μικρή περιγραφή ενός σημείου του τοπίου, ή ενός κομπάρσου στο φόντο. Στον Μάρτιν όλα έχουν σημασία. Ή και τίποτα!
   Τέτοια παιχνίδια είναι ακόμη πιο συναρπαστικά για έναν άμαθο σαν εμένα. Να ψάχνεις να βρεις ποιά φαινομενικά ασήμαντα σημεία, καθώς διαβάζεις, συνδυάζονται με ποιά άλλα, σημαντικά και μη, να διαβάζεις πίσω απο τις λέξεις και να μη μένεις στν προφανή ερμηνεία, είναι μια εμβάθυνση στην πλοκή και στην τεχική της αφήγησης που τη βρίσκω ιδιοφυή.  Πολύ καλύτερα απο το να μένεις σα μπούφος στην άγνοια, όπως κάνω εγώ, ή να νομίζεις οτι είναι το προφανές αυτό που σου πέταξε στα μούτρα ο συγγραφας, κι όταν λάμπει η αλήθεια να ουρλιάζεις σαν Ούνος ή να παγώνει το αίμα σου και να μην μπορείς να αυνανιστείς για βράδια ολόκληρα. Άντε.

14 σχόλια:

  1. Το συγκεκριμένο κύριο (Peter Dinklage) γνωρίζω κι αγαπώ εδώ και χρόνια. Έχω καταφέρει να παρακολουθήσω μέρος της σειράς και -ντροπή μου- δεν έχω διαβάσει ακόμα τα βιβλία. Αλλά είχα την υποψία πως θα είναι εξαίσια και σ'ευχαριστώ πολύ που μου το επιβεβαιώνεις! Καλή σου μέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λες εδώ και χρόνια?? Διάβασε κάτι απο τον Μάρτιν, θα πάρεις ιδέες για το δικό σου γράψιμο. Και ήθελα να σε ρωτήσω..το Lu ειναι απο το "Lu Lu Lu I've got some apples, Lu Lu Lu, you've got some too?"

      Διαγραφή
    2. Τουλάχιστον 3 χρόνια, αν ενθυμούμαι καλώς...
      Το Lu βγαίνει από το Lucy που είναι πολύ απλά η μετάφραση του ελληνικού ονόματός μου. Αλλά πόσο τέλειο θα ήταν, αν όντως το είχα εμπνευσθεί από το Butters;
      :P

      Διαγραφή
  2. πωπω τωρα με έψησες να πάω να αγοράσω κι εγώ τα βιβλία...όντως είναι θεός στη σειρά ο τύπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το προτείνω σε μια ξαδερφη μου που τρελαινεται για δαυτα!!!

    Περιμενε να της το πω! Την εχω online...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήρθα μετά απο ενημέρωση της ξαδέρφης Coulas!!
    Τα βιβλία Θεικά!!!! και η σειρά εξαιρετική!!
    Όπως είπες ανατρεπτική υπόθεση που μένεις με το στόμα ανοιχτό κάθε λίγο και λιγάκι!
    Τελείωσα το πέμπτο βιβλίο πριν καμιά εβδομάδα και θέλω να ελπίζω πως ο Martin δεν θα κάνει καμιά πενταετία πάλι για να βγάλει το επόμενο!!!

    Πάντως εκτός απο τον Θεό Tyrion λατρεύω και τον Littlefinger...φοβερός χαρακτήρας και ας μη του πολυφαίνεται στο πρώτο βιβλίο!!!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γουατ??? Συμπαθείς τον Littlefinger? Τον συμπαθείς??? Αν και μέσα μου παρακαλάω
      SPOILEEEEERRRR!!!
      να πάρει την παρθενιά της Σάνσα (άφου δεν την πήρε το Hound, πρέπει να την πάρει αυτός, έχουμε καιρό να δούμε καλό σεξ), δεν τον συμπαθώ, και η Σάνσα μου τη δίνει που έχασε κάθε ταυτότητα Σταρκ κι έχει γίνει his bitch να ούμε.
      Και μια και σε βρήκα ενήμερη, δεν ενθυμούμαι καλώς γιατί λένε οτι ο Πετυρ πρόδωσε την Κατλυν και της ειπε ψέμματα κατάμουτρα. Για τον Νεντ οκ, αλλά θυμάσαι εσύ?

      Διαγραφή
  5. Big Bang Theory, όχι Big Bank.Epic fail έχει βγει σε screenshot!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε θα σε σκις σαν σαρδέλα. Τι είναι αυτή η Ασπρίλα στη Ρόδο?? Εμείς δηλαδή δεν είμαστε στο Westeros κυρία μου? Τι είμαστε? Ε?? Ε?? Α, ΟΚ, άστο. Εμείς έχουμε την Ντενέρις! ΜΟΥΧΑΧΑΧΑ. Φάτα τώρα.

    Έλα, φάτα.

    Πάντως ταιριάζουμε αρκετά, ειδικά στα βιβλία και στα animated σήριαλ. Και αυτό το σάνουντρακ, με ανατριχιάζει. Θέλω να βελάξω λέμε. Και αργεί η επόμενη σεζόν το στανιώ μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αααααα! αυτα παθαινω που δεν τσεκαρω το μπλογκ σου τοσο συχνα... επρεπε να περασουν 19 μερες απο αυτο το most-interesting post για να το δω εγω η γκαβεκλω!!! βεβαια γκαβη ειμαι γιατι δεν εχω βγαλει την μυτη μου απο τα βιβλια τοσον καιρο...οποτε νομιζω με συγχωρεις ε? Πρεπει οπωσδηποτε να κανονισουμε καφε κ να ξεκατινιαστουμε να μιλαμε 5 ωρες για αυτο το fantasy θαυμα που μαρτυς μου οι παλιοι θεοι κ οι νεοι, δεν πιστευα οτι μετα τον Τolkien θα ενιωθα εστω κ μια μικρη ικανοποιηση απο το ειδος!!! Ε ναι λοιπον, μουτζωνω τον εαυτο μου που ο φοβος της πατατας με κρατησε μακρια απο αυτη τη σειρα, ευτυχως η τηλεοραση εκανε κ ενα καλο σε αυτη την περιπτωση κ με εισηγαγε στα κολπα... Να σε πληροφορησω εδω, ως γνησιο nerd οτι ο Petyr ειχε υποσχεθει στην Catelyn οτι θα ειναι στο πλευρο του Ned και θα τον υπερασπιστει, οταν εκεινη ειχε παει στο King's Landing αφοτου χρηστηκε ο Ned, King's Hand. Οποτε ναι...εκεινη επιρρεασμενη κ απο τον κρυο πλην τιμιο Βορρα, πιστευε οτι ο λογος του ειναι αρκετος...επειδη κιολας την αγαπουσε αυτος απο μικρη κτλ κτλ... αλλα δε σκεφτηκε η κακουργα οτι απο τοτε τον ειχε αχτι τον Ned κ γενικα ολο το Starkεικο? Αφου αυτος απο ερωτα για εκεινη δεν εχει δει χαρα στα σκελια του τοσα χρονια... ισως γιαυτο ειναι κ τοσο κακο σπυρι στον κωλο! Ο Tyrion θεος φιλεναδα συμφωνω...αλλα η Deanerys ειναι προσωπικη μου αδυναμια...κ οσο προχωραω στα βιβλια τοσο πιο πολυ επιβεβαιωνομαι! 10 μερες μεινανεεεεεε... (sorry για το σεντονι) (ψεματα. δεν λυπαμαι καθολου. κ λιγα εγραψα!) (βαριεμαι να κανω login,η Κελλυ ειμαι...duh)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο τρίτο βιβλίο ο Τύριον λέει "Αγαπώ τις γυναίκες όταν είναι γυμνές. Αλλιώς δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα."

    Παρακαλώ σχολιάστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να αντιτεθώ στον Τύριον, είναι ένας υπέροχος, μικρός ανήρ. Στο κάτω κάτω, δεν έχει κι άδικο. Είμαστε κάργιες. Πάλι καλά που υπάρχουν και 5 στρειτ άντρες σ'αυτόν τον πλανήτη και μας θέλουν για "την υγρασία ανάμεσα στα πόδια μας".

      Διαγραφή

έριξαν δυο πενιές οι